Kuchnia

omomom słodkości

krem cytrynowy
ok. 2 szklanki:

3 cytryny (skórka i sok)
3 jajka
100 g cukru
100 g masła (bardzo zimnego)

cytryny sparzyć i wyszorować szczoteczką, osuszyć. zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach (tylko żółtą, zewnętrzną jej część, biała część jest gorzka). wycisnąć sok i przelać przez sitko.
jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. dodać sok z cytryny, skórkę i cukier, wymieszać.
miskę zawiesić na garnuszku z lekko gotującą się wodą i zacząć mieszać masę drewnianą łyżką. gdy masa zacznie się ocieplać, zacząć dodawać po łyżce zimne masło. cały czas mieszając dodawać kolejne łyżki masła, jak tylko poprzednie dawki masła roztopią się. w miarę jak masa będzie się coraz bardziej podgrzewać, masło będzie szybciej się roztapiało. cały proces mieszania i roztapiania masła powinien zająć około 10 minut. mieszać dale,j aż do momentu gdy masa zacznie gęstnieć (po około 5 - 10 minutach, regulując wielkość płomienia). zestawić z ognia gdy masa zacznie gęstnieć. zostawić do całkowitego ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation