Kuchnia

jedzenie

Frittata z marchewką i cukinią

Składniki:
2 jajka
20 g kaszy jaglanej
1 duża marchewka
1/2 małej cukinii
2-3 rzodkiewki
2 ząbki czosnku
70 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka suszonego tymianku
1/3 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz do smaku.

Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w około 200 ml wody na małym ogniu przez 10 minut, po czym odstawiamy aż wchłonie resztę płynu. W między czasie cukinię i obraną marchew ucieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy 1 wyciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojoną w kostkę lub plasterki rzodkiewkę.
Całość mieszamy z jajkami, dodajemy odrobinę soli, tymianek oraz pieprz w lubianej przez nas ilości.
Na końcu dodajemy lekko przestudzoną kaszę i raz jeszcze mieszamy całość, po czym masę przekładamy do silikonowej foremki np na tartę, lub szklanego naczynia do zapiekania - wtedy używamy papieru do pieczenia lub lekko natłuszczamy formę.
Całość przed upieczeniem jest dość gęsta, więc możemy użyć "za dużej" foremki - ja tak właśnie zrobiłam i upiekłam moją frittatę w sporej silikonowej formie nie rozprowadzając masy po całej jej powierzchni. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180'C.


Frittatę podajemy z lekkim sosem czosnkowym, który tworzymy z połowy kubka jogurtu naturalnego, 1 ząbka czosnku i odrobiny pieprzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation