Kuchnia

Kulinaria

pomimo tego, ze danie to jest dosc czasochlonne ja zrobie je jeszcze nie raz bo jest wysmienite!
skladniki:
ciasto:
3 szklanki maki
1 jajko
lyzka oliwy z oliwek
szklanka cieplej wody
szczypta soli
farsz:
200g lososia wedzonego
50g bialego serka typu philadelphia
koperek
pieprz
sos:
lyzka masla
100g bialego serka typu philadelphia
sol, pieprz
koperek
sok z 1 cytryny

z podanych skladnikow wyrabiamy ciasto, ktore wkladamy na okolo 30min do lodowki.

w miedzyczasie przygotowujemy farsz. drobno posiekanego lososia mieszamy z serkiem i koperkiem, dodajemy jedynie pieprzu, nie solimy gdyz losos wedzony jest wystarczajaco slony.
zchlodzone ciasto rozwalkowujemy, badz przepuszczamy przez maszynke. ciasto powinno miec okolo 2-3mm grubosci. nastepnie kleimy pierozki.

na poczatku nie wiedzielam za bardzo jak je kleic tzn jaki ksztalt im nadac, ale po kilku pierozkach wiedzialam juz jakie chce zeby byly :-)

pierozki wrzucamy na osolona wrzaca wode i gotujemy do 5 minut od wyplyniecia pierogow na wierzch.
ugotowane pierozki polewamy przygotowanym sosem. jezeli ktos chce mozna dodatkowo posypac parmezanem.
smacznego :o)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation