Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik z białą czekoladą i żurawiną


Słodki, przełamany kwaśną żurawiną, delikatny w smaku sernik. Słodkie i kwaśne to zestawienie smaków, które osobiście preferuję najbardziej, dlatego ten sernik trafił w mój gust. Przepis zaczerpnęłam z bloga, który jako pierwszy z wielu spowodował, że zakiełkowała we mnie chęć do prowadzenia własnego bloga.
Sernik upiekłam po swojemu, zmieniając nieco proporcje i pominęłam również spód, bo jakoś nie lubię serników na spodach, a już szczególnie tych ciasteczkowych.

Składniki na formę o wymiarach 21 x 25 cm:
1 kg sera twarogowego (tłustego, dobrze zmielonego)
250 g białej czekolady
1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
skórka starta z 1 pomarańczy (uprzednio wyparzonej)
1/2 szklanki cukru pudru
3 jajka
250-300 g mrożonej żurawiny

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C.
Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej, dodając śmietanę kremówkę. Wystudzić. Ser zmiksować ze skórką pomarańczową i cukrem pudrem. Zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodać jajka, miksując krótko po każdym dodaniu. Na koniec dodać czekoladę z kremówką i wymieszać za pomocą łopatki na gładką masę.
Gotową masę serową przełożyć do formy. Lekko potrząsnąć, by masa równomiernie się rozłożyła. Wierzch posypać mrożoną żurawiną.
Piec 15 minut w temperaturze 175°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 90 minut. Studzić stopniowo, nie wyjmować od razu z piekarnika.

Polewa:
150 g białej czekolady
1/3 szklanki śmietany kremówki 30%

Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać, by polewa była gładka. Lekko przestudzić i polać wierzch sernika.

Więcej szczegółów dotyczących przygotowania i pieczenia sernika znajdziesz tutaj.

Życzę smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation