Kuchnia

Kulinaria...

niebo na talerzu: Ogórki małosolne

Składniki:

na dwa kilogramy ogórków :

- trzy litry wody
- 3 lekko czubate łyżki soli
- kawałek chrzanu
- kilka gałązek kopru
- 4 - 5 obranych ząbków czosnku lub pół główki przekrojonej w poprzek na pół
ewentualnie kilka liści wiśni i chrzanu lub porzeczki

Ogórki należy umyć, wyszorować szczoteczką jeśli są zapiaszczone. Ułożyć ciasno w słoju lub naczyniu przekładając dodatkami, zalać letnią wodą (z kranu) zmieszaną z solą. Nakryć talerzykiem, przycisnąć kamieniem, niezbyt szczelnie, by ogórki miały dostęp powietrza. Po dwóch dniach powinny być gotowe. Można po lekkim ukiszeniu wyjąć z wody i przełożyć do lodówki (przykryć folią by nie wyschły) by proces fermentacji nie postępował. Chyba, że chcemy mieć ogórki całkowicie ukiszone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation