Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

ciasta, ciasteczka i inne słodkości

sernik bananowy, idealnie kremowy, naturalnie zdrowy i bez cukru.
WAŻNE:
*SKŁADNIKI NIECH BĘDĄ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ
*ZAOPATRZ SIĘ W TORTOWNICĘ I NACZYNIE, DO KTÓREGO TA TORTOWNICA WEJDZIE (KONIECZNIE SPRAWDŹ CZY SIĘ MIEŚCI)
*PRZYGOTUJ TEŻ FOLIĘ ALUMINIOWĄ I PAPIER DO PIECZENIA

1 kg lekkiego sera na serniki (ja miałam emilki 0%, zmieszałam go z jakieś 100g ricotty)

1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
2 płaskie łyżki mąki (pszennej, ziemniaczanej, owsianej)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego/pasty z ziaren wanilii/ziarenka z laski wanilii/
4-5 bananów (byle nie zielonych, najlepiej dojrzałych, porządnie rozciapcianych lub nawet zmiksowanych
2 jajka
4 białka
80 ml mleka zagęszcznego light do kawy/ lub śmietanki kremówki

ew. cukier, jesli ktoś wyraża taką chęć :)
do dekoracji: łyżka kakao ciemnego, łyżka syropu klonowego lub likieru np. kawowego, banany

Nagrzej piekarnik do 175 stopni C.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem, a spód wyłóż papierem do pieczenia. Opakuj tortownicę folią aluminiową.
Ser zmiksuj z budyniem i mąką. Następnie dodaj banany i ekstrakt waniliowy i dalej miksuj. Kolejnym etapem jest powolne dodawanie jajek i białek. Najlepiej wbić je do jednej miseczki i dodawać partiami, ciągle miksując. Szpatułką zdrap masę z brzegów miski, zeby nic nie zginęło :D
Następnie dodaj meczko zagęszczone i dalej miksuj.
Nastaw czajnik, będzie potrzebny wrzątek.

Przelej masę do tortownicy i włóż do większego naczynia.
Włóż całość do piekarnika i wlej wrzątek do naczynia, w którym znajduje się tortownica, tak aby poziom wody sięgał ok. połowy tortownicy. Zamknij drzwiczki piekarnika i piecz przez 20 min.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz przez kolejne 90 min.
Po upieczeniu zostaw ciato w piekarniku jeszcze 15 min.
Następnie otwórz drzwiczki na kolejne 15 min.
Wyjmij sernik i ostudź go całkowicie.
Ostudzony włóż do lodówki na całą noc.
http://petitparis-forbreakfast.blogspot.com/2012/05/sernik-bananowy-idealnie-kremowy.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation