Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pancakes
składniki (12 sztuk):

2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru trzcinowego (40g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
duża szczypta soli
3/4 szklanki maślanki + 2 łyżki
3/4 szklanki mleka
2 jajka
3 łyżki masła, roztopionego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200g borówek amerykańskich

Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki. W drugiej wymieszać widelcem maślankę, mleko i jajka. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać tylko do momentu aż składniki się połączą. Ciasta na pancakes nie powinno się przemieszać, ponieważ zbyt długo mieszane nie wyrosną tak ładnie. Na końcu dodać roztopione masło i 3/4 borówek. Porcje ciasta smażyć na rozgrzanej i posmarowanej cienką warstwą masła patelni. Każdy naleśnik posypać kilkoma odłożonymi wcześniej borówkami. Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor na średnim ogniu. Pancakes podawać z syropem klonowym, miodem, kremem czekoladowym, domowymi konfiturami lub dodatkową porcją owoców.

Buon Appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation