Kuchnia

kuchnia

Filety z kurczaka zapiekane z krakersami

przepis pochodzi ze strony www.zycie.pl - „Filety zapiekane z krakersami”
ja znalazłam go na http://www.domowe-gotowanie.pl

Składniki na 4 porcje:

4 piersi z kurczaka
duży śmietankowy serek topiony
1- 2 łyżki musztardy
około 50g krakersów
¼ szklanki oliwy z oliwek (lub oleju)
2 ząbki czosnku
trochę przyprawa do kurczaka, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek

Sposób przygotowania:

Filety oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez prasę. Wymieszać z oliwą i przyprawami.
Filety obtoczyć w marynacie i pozostawić na co najmniej 2 godz. w lodówce (a najlepiej przygotować dzień wcześniej).
Krakersy rozkruszyć. W tym celu najlepiej przełożyć je do woreczka do mrożenia i wałkiem rozgnieść.
Filety wyjąć z marynaty i wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować serkiem wymieszanym z musztardą i posypać krakersami.
Piec w nagrzanym piekarniku około 40min.w temperaturze 180°C, aż mięso będzie miękkie i krakersy rumiane.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem i dipami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation