Kuchnia

Dietycznie

Potrawy Półgodzinne: placuszki z kaszy jaglanej

placuszki/mini naleśniki z kaszy jaglanej
chodziły za mną od kiedy je spróbowałam na miłym śniadaniu w gronie znajomych. każdy przyniósł coś swojego ... Iw, autorka bloga smakoterapia poczęstowała nas pysznymi placuszkami z kaszy jaglanej. nie zdradziła przepisu ale zapowiedziała jego publikację po wakacjach. na jej blogu wiele informacji o tej cudownej kaszy i ciekawe pomysły na potrawy bazujące na jaglanej. dziś nadarzyła się okazja by je usmażyć. placki jak się robi każdy wie :) więc recepturę wymyśliłam sama i było to przypadkowe spotkanie kilku składników, które akurat czekały na swoją kolej. miałam w lodówce mleko kokosowe, które wołało o wykorzystanie do końca i wczorajszą kaszę jaglaną. niech żyje kasza jaglana i mleko kokosowe! to była baza. dodałam całe jajo i kilka łyżek mąki, szczyptę proszku do pieczenia, zmiksowałam i wyszło ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. patelnię posmarowałam lekko olejem ryżowym i kładłam małe placuszki z jednej łyżki ciasta, rozpłaszczając je na grubość ok 2-3 mm. smażyłam z dwóch stron na ciemno złoty kolor. placuszki jak podeschną to samie odchodzą od patelni, więc trzeba wyczuć temperaturę smażenia i uzbroić się w cierpliwość przy pierwszej partii. potem jak to z naleśnikami idzie łatwo. kolejne partie placuszków smażyłam już na suchej patelni.
najważniejsze, ciasto podzieliłam na trzy części, do pierwszej dodałam czarnuszkę, do drugiej czosnek niedźwiedzi a trzecią zostawiłam neutralną. to było pyszne. oczywiście wszystko robiłam na oko, ale spróbuję odtworzyć proporcje. składniki można zamienić, zamiast mleka kokosowego dodać inny płyn (dowolne mleko, jogurt czy wodę), dosmaczyć dowolnymi przyprawami, na wytrawnie, słodko lub neutralnie. smaczne są na ciepło i na zimno. można je jeść z wytrawnymi pastami, konfiturami albo zamiast pieczywa do dowolnych dodatków. są bardzo uniwersalne. mini naleśniki jaglane zjadłam z pomidorami z działki ... to było bardzo pożywne, smaczne i zdrowe jedzonko. kasza jaglana to najzdrowsza z kasz. jako jedyna ma właściwości alkalizujące. zaleca się ją podawać dzieciom w czasie infekcji bo przyspiesza zdrowienie.
składniki na 20 - 24 małe placuszki:

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 filiżanki mleka koksowego lub innego mleka albo wody
1 jajo
szczypta proszku do pieczenia (nie koniecznie)
2-4 łyżki dowolnej mąki
przyprawy do smaku: sól, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, cząber itp
1/2 łyżki oleju do smażenia i 1/2 do ciasta
ciasto można wstawić na pół godziny do lodówki by odpoczęło
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation