Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Święta i uroczystości

Wielkanoc

Koszyczek z ciasta francuskiego z ryżem i pieczarkami

Składniki:

60 dkg mięsa mielonego

2 jajka

2 -3 łyżki bułki tartej

1 łyżka kwaśnej śmietany

sól

pieprz

1-2 cebula

40dkg pieczarek

10-15 dkg ryżu

ciasto francuskie

natka pietruszki

Wykonanie:

Mięso mielone włożyć do miski,dodać 1 jajko, bułkę tartą, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i cebulę zmieloną w maszynce do mięsa,doprawić solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami.
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Z farszu uformować kulę położyć ją na przygotowanej formie, rozpłaszczyć robiąc w środku wgłębienie.Zapiec w piekarniku 5 min. Przestudzić.
Ciasto francuskie pociąć na 1 cm paski i zrobić z nich plecionkę.Plecionką obłożyć mięso.Na ucho koszyka należy jeden pasek uciąć o szerokości ok. 3 cm złożyć na pół i poskręcać tworząc spiralę ,położyć na blaszce obok koszyka formując pół koło. Ciasto posmarować jajkiem.
Piec w 200 stopniach ,aż ciasto nabierze złotego koloru ok. 40 minut. Ucho koszyka należy wyciągnąć wcześniej z piekarnika,aby się nie przypaliło. Pieczarki podgotować ,a później podsmażyć na maśle. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po upieczeniu do koszyka włożyć ucho wsypać ryż troszeczkę ugnieść i na wierzchu poukładać pieczarki. Można jeszcze całość włożyć na 5 minut do piekarnika,ale ja tego nie robiłam.
Źródło:
http://bronislawa70.blox.pl/tagi_b/2194/mieso-mielone.html
na stronie znajdują się zdjęcia z poszczeg.etapów wykonania dania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation