Kuchnia

Chleb

Ciast.Co: Chleb gryczany (bezglutenowy)

Składniki (1 duży bochenek chleba):
500 g mąki gryczanej
1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
1 łyżeczka soli
4 płaskie łyżeczki cukru
2 łyżki oleju roślinnego
400 g (ok. 425 ml) lekko ciepłej wody (26 stopni)
1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej

Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsypać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, olej roślinny i wodę.
Z pomocą robota kuchennego lub miksera miksować składniki przez ok. 5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać ugotowaną kaszę gryczaną i ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki do chleba i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
(ok. 45-60 mniut, ciasto powinno podwoić objętość w tym czasie).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (bez termoobiegu) przez 40 minut.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation