Kuchnia

KULINARIA

"Domowa kiszka ziemniaczana"

Domowa kiszka ziemniaczana"
Składniki:

1 kg mącznych ziemniaków
200 g wędzonego, chudego boczku
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaszy manny
2 jajka
łyżeczka świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu Kamis
1 łyżeczka soli
kilka kawałków sznurka
100 g smalcu
1 szklanka pełnotłustego mleka
1 duża gaza
1,5 metra jelita wieprzowego
1 łyżeczka octu


Przygotowanie:

Dwie godziny wcześniej jelita opłukujemy letnią wodą z soli. Następnie zalewamy je wodą o temperaturze około 30 stopni i pozostawiamy na godzinę. Następnie odlewamy wodę, uzupełniamy ponownie z jedną łyżeczką octu (dzięki temu jelita będą bardziej przejrzyste).

Boczek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Zostawiamy do ostygnięcia.

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki wkładamy do czystej gazy i bardzo mocno odciskamy nadmiar wody. W garnuszku (lub w mikrofali) zagotowujemy mleko i dodajemy do ziemniaków. Ścieramy dwa ząbki czosnku, dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem. Do ziemniaków dodajemy podsmażony boczek z cebulą, jajka i wszystko dokładnie mieszamy.

Tulejkę smarujemy odrobineczką smalcu i nawlekamy delikatnie jelito, sprawdzając czy nie ma dziur. Koniec zawiązujemy sznureczkiem i wypełniamy ziemniakami.
Co piętnaście centymetrów skręcamy i oddzielamy kiszki (wyjdzie około czterech z tej ilości składników).

Przygotowane kiszki kładziemy w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym 50 g smalcu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę, z termoobiegiem.
Podczas pieczenia smarujemy pozostałym smalcem, dzięki czemu skórka będzie powalająco chrupiąca. ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation