Kuchnia

Sałatki

Sałatka ze świeżych warzyw z ciecierzycą

Sałatka ze świeżych warzyw z podsmażaną ciecierzycą
wg przepisu z Jerusalem: A Cookbook/Y. Ottolenghi, S. Tamimi, z moimi małymi zmianami
4 porcje

1 długi ogórek
2 spore pomidory
1 czerwona papryka
1 mała czerwona cebula
½ szklanki świeżej kolendry, z grubsza posiekanej
½ szklanki natki pietruszki, z grubsza posiekanej
½ łyżeczki kardamonu, zmielonego
½ łyżeczki ziela angielskiego, zmielonego
1łyżeczka kminu
½ łyżeczki kolendry, zmielonej
½ łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, dobrze osuszonej

cytrynowy sos:

5 łyżek dobrej oliwy
1 łyżka soku cytrynowego
2 łyżki octu sherry (lub winnego)
starta skórka z jednej cytryny
1½ łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku, roztarty
sól i pieprz, do smaku

dodatkowo:

½ szklanki jogurtu greckiego + łyżeczka oliwy
chleb lavash lub pita

ciecierzyca-z-przyprawami

Warzywa pokrój na podobnej wielkości kawałki (cebulę nieco drobniej niż resztę) i wymieszaj z kolendrą i natką pietruszki.

Wszytkie składniki sosu (poza solą i pieprzem) umieść w słoiku, zamknij go i potrząsaj, aż się połaczą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos wymieszaj z warzywami.

Na talerzu zmieszaj kardamon, ziele angielskie, kmin, kolendrę i sól. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Ciecierzycę obtocz w przyprawach i przesmaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty.

Ciepłą ciecierzycę dodaj do warzyw.

Sałatkę podawaj od razu, z jogurtem greckim i chlebem lavash lub pitą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation