Kuchnia

serniki

SUPER PUSZYSTY SERNIK WIEDEŃSKI

W smaku przypomina połączenie sernika z ptasim mleczkiem. Blacha 25x40cm.

Ciasto:
4,5 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
15 dag masła
2 żółtka
1,5 szkl. mąki

Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 200 stopniach.

Masa:
900g sera białego
10 żółtek
10 łyżek cukru pudru
10 dag płynnego masła
10 łyżek mąki pszennej
8 łyżeczek mąki ziemniaczanej
450 ml mleka
12 białek
1/2 szkl. cukru

Trzykrotnie zmielony twaróg ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem, dodajemy masło, obie mąki i mleko. Białka ubijamy z cukrem, następnie mieszamy z masą i wykładamy na ciasto. Pieczemy 5 minut w 220 stopniach, otwieramy piekarnik i oddzielamy nożem brzegi od blachy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie otwieramy piekarnik na 15 minut (lub odstawiamy ciasto) i znów pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Zimne posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation