Kuchnia

serniki

SERNIK Z DYNIĄ I KARDAMONEM NA SPODZIE Z MURZYNKA


Składniki na spód:

• gorzka czekolada - 100 g
• jaja - 4 sztuki
• mąka pszenna - 5 łyżek
• cukier - 3 łyżki
• proszek do pieczenia - ½ łyżeczki

Masa serowa:

• ser 2-krotnie mielony - 1 kg
• jaja - 5 sztuk
• purée z dyni - 2 szklanki
• cukier - 20 dag
• śmietana kremówka 30% - 250 ml
• mąka pszenna - 6 łyżek
• kardamon - szczypta
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa śmietanowa:

• śmietana 18% - 330 ml
• cukier - 2 łyżki
• sok z cytryny - 2 łyżki


Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki (rozpuszczoną czekoladę, mąkę, jaja, cukier i proszek do pieczenia) na czekoladowy spód dokładnie mieszam i przelewam na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 40cm x 30cm. Piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
2. Ser miksuję z jajkami dodając po jednej sztuce, następnie dodaję śmietankę, purée z dyni, cukier i na koniec mąkę z kardamonem i proszkiem do pieczenia. Masę serową wylewam na wcześniej podpieczony spód. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę. Jeśli sernik zacznie się rumienić, przykrywam go folią aluminiową.
3. Na upieczone i jeszcze gorące ciasto wylewam wymieszaną śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny. Czekam aż całkowicie ostygnie i wstawiam je w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny.

Przepis w miarę- zawsze coś nowego, ale nie z tych z górnej półki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation