Kuchnia

Babki, keksy i zwykłe ucierane

Babka czekoladowa na jogurcie greckim

Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):
125 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
1 szklanka kremowego jogurtu greckiego (ja zastąpiłam jogurtem naturalnym)
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki kakao

Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiewamy. Masło i cukier ucieramy mikserem aż otrzymamy jasną i puszystą masę. Następnie wbijamy po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę dodajemy na zmianę z jogurtem miksując tylko do połączenia składników lub mieszamy widelcem (nie wolno zbyt długo miksować, gdyż grozi zakalec:-))
Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy (3/4 wysokości) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni ok. 45-60 minut (do tzn. suchego patyczka). Po wyjęciu zostawiamy na ok. 10 minut w formie, następnie wyjmujemy z niej i przekładamy na kratkę do studzenia.

Polewa
50 ml mleka
50 g czekolady (70% kakao)
7 g cukru
7 g masła

Dodatkowo
ok. 4-5 łyżek masy kajmakowej
1-2 łyżeczka masła

Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodajemy cukier i masło. Mieszamy do powstania błyszczącej, gładkiej polewy.
Masę kajmakową podgrzewamy z masłem.
Ozdabiamy polewą i masą kajmakową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation