Kuchnia

Zdrowo - kolorowo

Feed Me Better: Dietetyczne crumble z quinoa.

DIETETYCZNE CRUMBLE
przepis na 2 porcje (1 porcja = 300 kcal)
50 g quinoa (komosy ryżowej)
1 duże jabłko
1 duży banan
3 łyżki płatków owsianych
1 płaska łyżka miodu
1 płaska łyżeczka miękkiego masła


Komosę gotujemy w szklance wody ze szczyptą soli - do całkowitego wchłonięcia wody. Gotujemy na małym gazie, często mieszając - szczególnie pod koniec gotowania. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno - pokrojone w półplasterki jabłko, pokrojonego w plasterki banana, warstwę ugotowanej komosy. W osobnej miseczce mieszamy płatki owsiane z miodem i masłem - najłatwiej jest utrzeć je palcami. Deser posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zapiekamy przez około 15 minut - na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation