Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Ciasta

Fantazja wiśniowa

Przepis na dużą blachę 30x40 cm:

BISZKOPT:
6 jajek
1 i 1/2 szklanki* cukru
1 i 1/2 szklanki* mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
PIANKA WIŚNIOWA:
2 śnieżki na mleko + 400 ml zimnego mleka
2 galaretki wiśniowe
DODATKOWO:
1 słoik wydrylowanych wiśni w syropie (ok. 450g)
400 ml śmietany kremówki
1 cukier waniliowy (10g)
cukier puder (opcjonalnie)
posypka czekoladowa
* szklanka o pojemności 250 ml


BISZKOPT:
Jajka ubić z cukrem do białości. Od odmierzonej wcześniej mąki odjąć 2 łyżki i dodać w to miejsce 2 łyżki kakao. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Upieczony biszkopt przekroić na pół.
Na jeden, spodni biszkopt wyłożyć odsączone wiśnie z syropu.
PIANKA:
2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody.
Śnieżki ubić z mlekiem. Dodać ostudzone galaretki, zmiksować. Tężejącą masę wylać na biszkopt z wiśniami.
Przykryć drugim biszkoptem, który należy nasączyć syropem z wiśni )jeśli syrop jest za słodki, zakwaś go sokiem z cytryny).
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Ewentualnie posłodzić do smaku. Ubitą śmietanę rozsmarować na cieście.
Wierzch posypać posypką czekoladową lub startą czekoladą deserową.

Rada: Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci, do nasączenia można dodać odrobinę alkoholu, np. wiśniówki lub zwykłej wódki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation