Kuchnia

Dania na grila

Dip imbirowo sezamowy

Składniki:

300 g jogurtu naturalnego greckiego
1 łyżeczka majonezu
4 łyżki sezamu
2 łyżki pokrohonego drobno imbiru
sól, pieprz
seler naciowy

Przygotowanie:

Na suchą rozgrzaną patelnię wsypujemy sezam i prażymy go. Sezam ma się zarumienić.

Do gęstego jogurtu greckiego dodajemy łyżeczkę majonezu, solimy go i pieprzymy. Do tak powstałej bazy dodajemy uprażony sezam i bardzo drobno pokrojony imbir. Dip mieszamy i pozostawiamy na min. 30 minut by się przegryzł.

Dip podajemy z selerem naciowym lub z innymi warzywami np. marchewką, papryką. Dip imbirowo sezamowy to świetny pomysł na przyjęcia, doskonale nadaje się także jako sos do mięs z grilla.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation