Kuchnia

CIASTA, CIASTKA I CIASTECZKA...

Kruche ciasto z budyniem


Składniki na 20 porcji:

- 250g margaryny

- 2 jajka

- 1 l mleka

- 3 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka cukru pudru + do
posypania

- 2 op. cukru waniliowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 2 op. budyniu waniliowego

- 2 łyżki cukru

- 1 puszka brzoskwiń

- tłuszcz i bułka tarta do formy

WYKONANIE:

1. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, cukier puder, cukry waniliowe oraz 2 jajka. Całość połączyć i zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą
i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta, po czym wylepić nim dno natłuszczonej i posypanej bułką tartą prostokątnej formy.

2. Oba budynie waniliowe i mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 szkl mleka.

Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas energicznie mieszając, gotować na małym ogniu do uzyskania gładkiego gęstego kremu. Budyń lekko ostudzić.

3. Jeszcze ciepłą masę budyniową wyłożyć na kruchy spód. Wierzch wyrównać nożem. Brzoskwinie wyjąc z puszki oraz dokładnie osączyć na sicie z syropu.
Następnie owoce pociąć w kostkę
i równomiernie rozłożyć na kremie, dociskając.

Oprócz brzoskwiń można także użyć jabłka, ananasów z puszki.

4. Na brzoskwinie zetrzeć pozostałe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 160 stopni i piec 45minut.

5. Gotowe ciasto wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation