Kuchnia

Drink

Galaretka prosecco z malinami

Składniki
20 g żelatyny
100 ml zimnej wody
120 g świeżych malin
750 ml gazowanego prosecco (lub wina musującego)
200 ml śmietanki 36%

Etapy przygotowania
1 Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 10 minut. Następnie wstawiamy na kąpiel wodną i mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści i nie będzie grudek.
2 Maliny myjemy i suszymy.
3 Otwieramy wino musujące, przelewamy do miski, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i delikatnie mieszamy.
4 Następnie przygotowujemy kieliszki do wina, do każdego wrzucamy ok. 5 malin i napełniamy kieliszki prosecco z żelatyną. Kieliszki wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
5 Mikserem ubijamy bitą śmietanę, aż będzie sztywna i gładka.
6 Galaretkę z prosecco dekorujemy bitą śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation