Kuchnia

*** OdRoBiNa SłOdYcZy ;)

Tarta z mlecznym kremem malinowym

Na spód


250 g mąki
150 g masła, zimnego
50 g cukru pudru
szczypta soli
jajko


Formę na tartę (24cm) posmarować łyżką masła. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone, zimne masło, cukier puder oraz sól. Rozcierać palcami aż powstaną okruchy ciasta, dodać jajko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozpłaszczyć i odstawić na godz do lodówki.
Wyłożyć nim formę, ponakłuwać i odstawić ponownie do lodówki na 15-30min.
Ewentualnie zapiec przez 15 minut z obciążeniem, później bez przez 13min w 180C. Ja pominęłam ten etap.


Na krem

300 g malin
2 jajka
szklanka (250ml) mleka zagęszczonego słodzonego, skondensowanego


Maliny zblendować, dodać resztę składników i krótko zmiksować do połączenia. Wylać na ciasto i piec 15 min.


Na polewę

350 g śmietany gęstej, kwaśnej
4-5 łyżek mleka skondensowanego, słodzonego


Składniki wymieszać, wylać na wierzch ciasta, wyrównać łyżką i piec 15 min w 120C.

Tartę najlepiej podawać schłodzoną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation