Kuchnia

Słodkie pyszności

Jaglany jabłecznik

Składniki

180 g kaszy jaglanej + 250-300 ml wody
120 g cukru
1 jabłko
90 ml mleka
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
20 ml oleju
1 łyżeczka sody
ok. 100 g suszonych daktyli, żurawiny


Krok 1
Kaszę zalewam wodą (te 250-300 ml wody) i dodaję szczyptę soli i gotuję aż kasza wchłonie płyn. Przekładam przestudzoną kaszę do miski, dodaję cukier, sodę, skrobię ziemniaczaną, mleko roślinne, olej i to miksuje bardzo dokładnie blenderem na gładki krem.
Przepis na jaglany jabłecznik
Krok 2
Dodaję pokrojone daktyle, żurawinę lub inne bakalie na które macie ochotę. Ścieram jabłko na tarce o grubych oczkach i dodaję do masy.
Przepis na jaglany jabłecznik
Krok 3
Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 1 godzinę i 10 minut. Sprawdzam patyczkiem - ma się nie oblepiać. Jeśli chcecie bardziej suche ciasto to po upieczeniu możecie je wstawić jeszcze na 20 minut, ale do góry spodem :) Ciasto dodatkowo stabilizuje się, jak wystygnie! Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation