Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

kulinaria....

Ciasto z rabarbarem i kruszonką | kuchniaagaty.pl

Składniki
rabarbar - 4 łodygi
mąka pszenna - 2 szklanki+ 4 łyżki do kruszonki
cukier - 1 szklanka +2 łyżki do kruszonki
olej - 1/4 szklanki
maślanka - 1 szklanka
jajko - 1 szt
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka + 1/2 łyżeczki do kruszonki
soda - 1/2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Rabarbar obierz z włókien, pokrój w ok. 1,5 cm kawałki.
W misce utrzyj mikserem olej z cukrem, dodaj jajko i sól, dokładnie zmiksuj.
Połącz mąkę (2 szklanki) z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczką) i sodą, dodawaj na zmianę z maślanką do ciasta. Mieszaj szpatułką (łyżką), niezbyt długo.
3/4 gotowego ciasta przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy. Na wierchu ułóż rabarbar.
Pozostałe ciasto połącz z 4 łyżkami mąki, 2 łyżkami cukru i 1/2 łyżeczką proszku. Masę rozdrobnij palcami na okruchy, taką kruszonką posyp ciasto. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 oC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation