Kuchnia

Jedzonko

Skład:

(przepis na ok. 12 babeczek)

200 g mąki

250 g śmietany (kwaśnej 18%)

50 g roztopionego masła

1 jajko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 cukru

2 długie gałązki rabarbaru (obrany i posiekany na drobną kostkę + 2 łyżki cukru)

1 łyżecza mielonego kardamonu

1 otarta skórka z cytryny + soku z 1/2 cytryny

Krem:

100 g masła

1 łyżeczka barwnika koloryzującego

1 szklanka cukru pudru

200 g serka śmietankowego (np. Turek lub Piątnicy)

do podania: świeże truskawki

1. Obrany rabarbar kroimy na drobną kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy do puszczenia soku.

2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i kardamon. W oddzielnym naczyniu mieszamy śmietanę, jajko, rozpuszczone masło, sok z cytryny i otartą skórkę. Tak przygotowaną masę przelewamy do suchych produktów i mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy odsączone kawałki rabarbaru. Ponownie mieszamy (ale dosłownie chwilę). Ciasto przekładamy do foremek do babeczek. Pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C.

3. Aby przygotować krem, należy ubić masło na puszystą i białą masę. Następnie dodajemy cukier puder i serek śmietankowy i kontynuujemy mieszanie. Na końcu dodajemy barwnik koloryzujący i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.

4. Krem nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczką. Zdobimy pokrojonymi truskawkami lub konfiturą z truskawek.

Komentarz: Babeczki najlepiej smakują, jak są schłodzone na 2 godziny przed podaniem (polewa z serka musi się przegryźć z babeczką). Do polewy polecam lekki serek naturalny (np. Turek). Przed nakładaniem kremu, babeczki muszę koniecznie ostygnąć. Na końcu warto przyozdobić babeczki majowymi kwiatami (bez, konwalie, niezapominajki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation