Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Czekoladowy sernik z czereśniami

Aksamitny i kremowy, delikatny - choć intensywnie czekoladowy i wilgotny od soku z czereśni.


Składniki na spód:

* 140 g herbatników
* 85 g masła
* 1 łyżka kakao
* 1 łyżka cukru pudru


Masa serowa:

* 1 kg twarogu sernikowego (gęstego)
* 200 g gorzkiej czekolady
* 100 g mlecznej czekolady
* 4 duże jajka
* 180 g cukru
* 6 łyżek kremówki (36%)
* 3 szklanki wydrylowanych czereśni


Dodatkowo:

* bita śmietana
* czereśnie


Ciasteczka mielimy na mąkę i łączymy z kakao i cukrem a następnie dodajemy do nich stopione masło i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masą wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm dociskając ją mocno do spodu. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wstawiamy do lodówki.

Czekoladę do masy rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy do temperatury pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a na spodzie piekarnika (pod siatką na której będzie stał sernik) ustawiamy niskie naczynie żaroodporne.

W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki masy serowej (oprócz czereśni) i miksujemy na średnich obrotach miksera nie dłużej niż minutę (byt napowietrzony sernik może pękać po upieczeniu) ale do czasu aż składniki się połączą.

Na ciasteczkowy spód wylewamy 1/3 sera, a na nim układamy 1,5 szklanki czereśni, które ponownie zalewamy 1/3 sera i układamy na nim owoce. Pozostały ser rozprowadzamy równomiernie na wierzchu.

No naczynia które znajduje się w piekarniku wlewamy 2-3 szklanki wrzątku a następnie szybko wstawiamy tortownicę i zamykamy piekarnik. Sernik pieczemy 70 minut a następnie studzimy go do temperatury pokojowej i wstawiamy na noc do lodówki.

Przed podaniem sernik można udekorować bitą śmietaną i owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation