Kuchnia

przepisy

Tortilla z kurczakiem

*Placki tortilla*

30 dag mąki pszennej
łyżeczka soli
łyżka oleju
150 ml wody
*Farsz mięsny*

2 filety z kurczaka
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
zestaw innych ulubionych przypraw
szklanka mleka
sól
pieprz
*Farsz warzywny*

papryka czerwona
papryka żółta
papryka zielona
średni pomidor
2 rzodkiewki
ogórek zielony
ogórek małosolny
sałata lodowa
cebula
koperek

*Sos czosnkowy*

3 łyżki majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 duże ząbki czosnku

Mięso kurczaka nacieramy solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką w proszku. Obsypujemy nasze filety mieszanką przypraw, tymiankiem i oregano. Odkładamy mięso do miski i zalewamy całość mlekiem. Odstawiamy do lodówki na godzinkę lub dwie. Po tym czasie mięsko należy odsączyć z marynaty i piec na patelni do uzyskania złotego koloru.

Składniki na sos należy dokładnie wymieszać dodając utarty lub ugnieciony czosnek.
Składniki na placki tortilla mieszamy na stolnicy i ugniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy do wielkości pasującej do wnętrza naszej teflonowej patelni. Placki smażymy na teflonowej patelni z jednej i drugiej strony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation