Kuchnia

Potrawy

sałata z grillowanym kurczakiem i pomarańczą w dressingu jogurtowym

składnikicukier
czerwona cebula 1 mała
mięta
ogórek 1 szt
pierś z kurczaka 1 filet
pomarańcza 1 duża
sałata mix
sok z pomarańczy z połowy
sól
jogurt naturalny gęsty 250 ml
pestki słonecznika
pieprz
pomidory 2 szt

sposób przygotowania

filet kroimy na paski i doprawiamy solą i pieprzem. rozgrzewamy grilla (lub patelnię grillową) i kładziemy na niego kurczaka. mix sałat płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. układamy na środku talerza. pomidory kroimy w ćwiartki i obkładamy sałatę. ogórka kroimy wzdłuż i pozbawiamy części z nasionami. następnie kroimy go w cienkie paseczki (julienne) i posypujemy nim sałatę. ostrym nożem pozbawiamy pomarańcza skóry i wykrajamy fileciki, układamy na sałacie. do jogurtu wyciskamy sok z połowy pomarańcza, dodajemy liście mięty i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. na wierzch sałaty układamy grillowanego kurczaka posypujemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulą. następnie całość polewamy dressingiem jogurtowym i posypujemy uprażonymi wcześniej na suchej patelni pestkami słonecznika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation