Kuchnia

Kuchnia

Miodownik serowy -
Składniki ciasta:
3
5 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżki masła
2 łyżeczki sody
2-3 łyżki prawdziwego miodu
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietany

Składniki masy:
1 kg zmielonego twarogu półtłustego
1/2 kostki masła (jeżeli użyty ser wymaga dodawania masła
1 i 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
3 żółtka
1 jajko
1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
MIODOWNIK SEROWY - sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy cukier, masło, jajka, miód i śmietanę i szybko zagniatamy kulę ciasta (można wcześniej stopić masło z miodem i cukrem - dla mnie jest to wygodniejszy sposób). Ciasto dzielimy na 3 części i każdą z części wałkujemy do rozmiaru blachy, podsypując w razie potrzeby mąką. Przekładamy, nakłuwamy widelcem kilka razy i wsadzamy na piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 10-15 minut. Analogicznie postępujemy z następnymi dwoma plackami. Gdy są gotowe wykładamy blaszkę, w której je piekliśmy folią, na dnie układamy jeden blat i przystępujemy do przygotowania masy serowej. Do garnka wkładamy ser wymieszany z jajkami, cukrami, dodajemy masło (jeśli używamy półtłustego, a nie tłustego sera) i całość podgrzewamy mieszając. Gdy masa zaczyna być mocno gorąca i bulgocze wlewamy do niej mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i mieszamy stale do czasu, aż wszystko porządnie zgęstnieje. Uwaga, łatwo się przypala! Połowę gorącej masy wylewamy na blat pozostawiony w blaszce, przykrywamy drugim blatem, wylewamy drugą część sera i na wierzchu kładziemy trzeci blat. Blaszkę przykrywamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc folią, dzięki czemu para z gorącego sera ładnie je nawilży. Ja to robię na noc i na wierzchu kładę jeszcze coś ciężkiego (ale bez przesady!) np. książkę dla obciążenia. Gotowe ciasto można polać masą czekoladową: rozpuszczamy na wolnym ogniu gorzką czekoladę z masłem i łyżeczką cukru, odstawiamy do lekkiego ostudzenia, polewamy ciasto i dowolnie ozdabiamy. Ja nie polewam, posypuję tylko lekko we wzorki ( np. gwiazdki) cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation