Design

Design

Naturalny, domowy sok truskawkowy

Składniki:
- 2 kg truskawek
- ok. 0,5 kg cukru*

* ja zawsze sypię na oko - tak, aby każda warstwa owoców była delikatnie przykryta. Zawsze warto spróbować łyżką czy sok jest odpowiednio słodki i można jeszcze w gorącym rozmieszać dodatkową porcję cukru, np. jeśli truskawki w danym roku są mało słodkie ;)

Przygotowanie:

1. Truskawki dokładnie myjemy i obrywamy szypułki. Układamy warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Odstawiamy na cały dzień lub noc (lub chociaż na parę godzin), żeby truskawki puściły sok.

2. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Wyciągamy owoce łyżką cedzakową lub chochelką wybieramy sok i przelewamy do słoików. Jak komu wygodniej :)

3. Żeby nic się nie zmarnowało można jeszcze zalać owoce wodą i ewentualnie dosłodzić do smaku - pyszny kompot do obiadu ;)

4. Rozlewamy gorący sok do słoiczków, ale nie do pełna (zostawiamy ok. 2 cm od góry). Zakręcamy porządnie, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

UWAGI:

- Słoiki powinny być dokładnie umyte i wyparzone wrzątkiem lub wstawione na kilkanaście minut do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika. Chociaż jeśli masz porządną zmywarkę to może nie jest to konieczne?

- Po nalaniu do słoika soku dokładnie wycieramy gwint, ma być czysty i suchy. To samo dotyczy pokrywki.

- Zakręcając uważamy, żeby nie zerwać gwintu :)

Jeśli jednak wolisz zabezpieczyć słoiki gotując je:

4. W garnku układamy ściereczkę, nalewamy wody - tyle, aby sięgała do ok. 3/4 wysokości słoika. Musi ona być w podobnej temperaturze jak nasz sok - nie zalewamy zimnych słoików gorącą wodą i odwrotnie - gorących zimną, ponieważ mogą pęknąć! Gotujemy ok. 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation