Kuchnia

Wypieki i nie tylko... na słodko

Muffinki orzechowe z masą kajmakową

Składniki:

2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szl cukru
1 szkl mielonych orzechów
1,5 szkl mleka
2 jajka
cukier wanilinowy
masa krówkowa kajmakowa około 200 g
1/2 szkl oleju
garść posiekanych orzechów do posypania

Do miski wsypujemy suche składniki (mąka, cukier proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, orzechy) i mieszamy dodajemy jajka i mokre składniki. Ciasto mieszamy łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Wykładamy formę papilotkami i nakładamy po około pół łyżki ciasta tak by zakrywało spód, nakładamy na środek łyżeczkę masy krówkowej i nakładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotki i posypujemy orzechami. Czynność tą powtarzamy ze wszystkimi papilotkami. Pieczemy około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation