Kuchnia

Przepisy_ciasta i słodkości

Trufle z masłem orzechowym

Na ok. 25 sztuk:
1 szklanka masła orzechowego
80 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
ok. 12 ciasteczek zbożowych, pokruszonych na pył

czekolada do zanurzania – rodzaj wedle uznania, najlepiej utemperowana,k ale nie jest to konieczne

No więc krok niezwykle skomplikowany – wszystko razem ucieramy, a na koniec zagniatamy krótko ręką do otrzymania masy, z której da się formować nierozsypujące się kulki. Ja swoją wciskałam do formy. Uformowane trufelki odstawiamy na około godzinę do lodówki.

Przygotowujemy czekoladę:

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Na początku wkładamy do rondelka 2/3 ilości, której będziemy używać. Mieszając drewnianą łyżką podgrzewamy już płynną czekoladą do temperatury ok. 45 stopni. Wtedy zdejmujemy ją znad pary i dodajemy do niej pozostałą 1/3. Mieszamy, żeby dodana czekolada rozpuściła się ( nie koniecznie całkowicie), a całość osiągnęła temperaturę 27 stopni. Następnie ponownie stawiamy czekoladą nad parą i podgrzewamy do 32 stopni (białą do 30-31). Żeby sprawdzić, czy wszystko poszło jak należy, upuszczamy kroplę czekolady na talerzyk. Po 2-3 minutach powinna zastygnąć, dając błyszczącą powierzchnię. Jeśli nie, zaczynamy od początku, czyli podgrzewamy czekoladę do 45 stopni itd. 

Schłodzone trufle maczamy w czekoladzie – najlepiej zanurzać je w niej na widelcu i odstawiamy do zastygnięcia. Wcześniej można im oczywiście poprzyczepiać jakieś cudeńka, lub po prostu posypać posypką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation