Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

Ekspresowy domowy majonez

1 jajo (M lub L, wiejskie lub eko)
20 ml octu jabłkowego
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
duża łyżka domowej musztardy
sól i pieprz do smaku
Ekspresowy domowy majonez

Przede wszystkim – należy przygotować słoik (lub inne wąskie naczynie) do którego zmieści się końcówka blendera. Polecam sprawdzić to przed rozpoczęciem przygotowań – w przeciwnym razie tak jak ja będziecie musieli przelewać składniki

Końcówkę blendera włożyłam na 15 minut do zamrażalnika – to bardzo ważne – bez tego majonez nie wyjdzie gęsty.
Do słoika wbiłam jajo, uważając, żeby żółtko nie pękło i się nie rozlało.
Na jajo wlałam olej, ocet, a następnie musztardę.
Doprawiłam solą i pieprzem
Zamrożoną końcówkę podpięłam do blendera i ostrożnie ułożyłam na dnie słoika. Włączyłam na średnie obroty, uważając, żeby nią nie poruszyć. Kiedy na dnie masa przyjęła konsystencję majonezu, powoli przesuwałam końcówkę do góry
Po dotarciu do wierzchu przez około 2 minuty miksowałam przesuwając od góry do dna słoika.
I już – majonez jest gotowy – gęsty, pachnący, z wyraźną nutą musztardy.
Podany sposób przygotowania dotyczy wersji podstawowej. Można ją dowolnie urozmaicać – dodać więcej musztardy dla zaostrzenia smaku, przyprawić kilkoma rodzajami pieprzy, dodać chili czy sok z limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation