Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Album

Ciastka z morelą

Są proste do zrobienia, a wyglądają jak z cukierni!

Przygotowanie i pieczenie 60 min
1 porcja – ok. 340 kcal

Składniki na 10 porcji:

30 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
1 żółtko
4 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
5 twardych moreli
10 dag cukru
laska wanilii
1 jajko


Sposób wykonania:

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię, schłodź.
Szklankę wody zagotuj z cukrem i laską wanilii. Morele umyj, każdą przekrój na połowę, wyjmij pestki. Włóż do syropu, gotuj ok. 2–3 min na małym ogniu, osącz.
Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj z niego krążki. W połowie kieliszkiem wytnij środek by powstały pierścienie.
Pierścienie smaruj od spodu białkiem, układaj na krążkach, zlep brzegi. W środku połóż połówkę moreli. Ciasto posmaruj żółtkiem. Piecz ok. 20 min w piekarniku o temp. 200 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation