Kuchnia

Słodkości

Trufle czekoladowe z kandyzowanym imbirem


składniki:

8-10cm kawałek imbiru
50g cukru
100ml wody
250g gorzkiej czekolady
200ml śmietanki kremówki 30%
20g masła
szczypta soli
gorzkie kakao, do obtoczenia trufli

Imbir obrać ze skórki za pomocą noża lub obieraczki do warzyw. Pokroić w ok. 2mm plasterki. Włożyć do garnuszka razem z cukrem i wodą, gotować na malutkim ogniu do momentu aż z cukru i wody powstanie gęstawy, lekko karmelowy syrop a imbir zmięknie. Imbir wyciągnąć z garnuszka i do dwóch łyżek syropu wlać kremówkę i dodać szczyptę soli. Podgrzać prawie do zagotowania, ściągnąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Ostudzony imbir pokroić w kosteczkę. Czekoladę wymieszać z kremówką na jednolity krem, dodać masło i posiekany imbir. Wymieszać na gładko i schować do lodówki aż stężeje (masę polecam zamieszać 2-3 razy w czasie chłodzenia by każda trufelka miała podobną ilość imbiru). Następnie formować trufelki i obtaczać je w gorzkim kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation