Kuchnia

Sama słodycz

Profiteroles z lodami
Składniki

1 porcja ciasta ptysiowego
50 g obranych migdałów
100 g cukru rafinada
1 litr lodów


Sposób przygotowania

Migdały siekamy i mieszamy z grubym cukrem. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Ciasto ptysiowe nakładamy do rękawa cukierniczego (albo bardzo mocnej torebki na mrożonki z odciętym rogiem) i wyciskamy kopczyki ciasta o średnicy ok. 4 cm. Posypujemy je migdałami z cukrem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut w 220°C, po czym obniżamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 10 minut. Ptysie powinny się piec łącznie ok. 25 minut ostatnie 5 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Upieczone ptysie wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce do ciasta. Kiedy będą zupełnie zimne, rozcinamy je na pół i nadziewamy lodami. Podajemy od razu. Będą jeszcze piękniej wyglądać i lepiej smakować, jeśli podamy je z dodatkiem owoców truskawek, malin lub jagód.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation