Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Desery

Faworki domowe
Składniki:

25 dag mąki pszennej
2 dag masła
3 duże żółtka
około 1/4 szklanki gęstej śmietany ( 18%)
łyżka spirytusu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder i waniliowy do posypania
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, sól, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, a potem bić ciasto wałkiem tak długo, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza.

Ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na godzinę czasu ( ja włożyłam do lodówki)

Potem je bardzo cienko rozwałkować, podsypując mąką i pokroić nożem lub radełkiem w paski szerokości 3cm i długości 8-10cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta tak, aby utworzył się węzeł.

W rondlu rozgrzać olej i do gorącego wkładać przygotowane faworki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na papierowe ręczniki, aby obciekły z tłuszczu.

Komentarze

jeszcze pare dni i bedziemy wcinac takie pysznosci...a zrobie ich mnostwo....pycha
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation