Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Desery

Rogaliki Klaudii |
Składniki:

1 kostka masła
1 szklanka śmietany
3 dkg świeżych drożdży lub paczuszka suchych
4 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
słoiczek dżemu ( około 350 g ) lub innego nadzienia, np masy makowej lub nutelli
jajko do posmarowania i cukier do posypania rogalików
Masło posiekaj nożem, dodaj przesianą mąkę, cukier waniliowy, śmietanę i drożdże ( jeśli używasz świeżych drożdży – najpierw wymieszaj je z niewielką ilością śmietany ). Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne ( pomimo, że zawiera drożdże, to ciasto nie musi rosnąć ). Z dość cienkiego, rozwałkowanego placka i wycinaj małe trójkąty. Nałóż nadzienie i zawijaj rogaliki zaczynając od szerokiego brzegu. Posmaruj wierzch rogalików rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem. Układaj rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut, wyjmij kiedy upieką się na złoty kolor, wystudź je i posyp cukrem – pudrem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation