Kuchnia

Desery

Gorąca czekolada
Składniki (na porcję około 700 ml):
200 g gorzkiej czekolady lub czekoladowych pastylek (64 % kakao)
400 ml mleka (najlepiej 2% lub 3,2% tłuszczu)*
200 ml śmietanki kremówki (30%)*
1 łyżeczka esencji waniliowej
garść pianek lub chili w proszku
* Jeśli czekolada wyda Wam się za słodka, proponuję dodać dodatkowe 100 ml mleka lub śmietanki - jak wolicie, zróbcie ją według Własnego uznania tak, by Wam smakowała.

Przygotowanie:
W garnku gotujemy mleko ze śmietanką wraz z esencją waniliową.

Doprowadzamy do wrzenia (zdejmujemy kożuch).

Wrzucamy czekoladę i energicznie mieszamy.

Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy kilka minut aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Podanie:
Gorącą czekoladę rozlewamy do kubków.

Posypujemy piankami moje pianki były duże, więc je pocięłam na 4 części (nigdzie nie mogłam dostać pianek w wersji mini - w M&S już ich nie sprowadzają, ale widziałam, że można je zamówić przez internet w kilku sklepach).

Gorąca czekoladę można także podawać bez pianek, za to z odrobiną sypkiego chili. Wtedy nabiera niepowtarzalnego charakteru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation