Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Deserniczki śniadaniowo-deserowe z granoli i truskawek


Składniki na 3 porcje poj. 200ml:

12 łyżeczek okruszków np. pełnoziarnistych ciasteczek (lub granoli, płatków owsianych)
350g sera z wiaderka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
3 łyżki cukru pudru
szklanka truskawek
4 łyżki cukru


Wykonanie:

Ser wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Truskawki mrożone zalać minimalnie wodą i dusić chwilkę pod przykryciem, niezbyt długo aby nie straciły koloru, dodać cukier. Ugnieść widelcem. Do każdej szklanki/słoiczka wsypać do 4 łyżeczki okruszków, lekko ugnieść. Włożyć masę serową pozostawiając miejsce na owoce. Postukać naczyniem aby ser dobrze się rozłożył. Na wierzch łyżką nałożyć wystudzone owoce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation