Kuchnia

Warzywa faszerowane

Pomidory zapiekane z farszem z kurkowym

kładniki:

• 4 pomidory
• 1 szklanka ugotowanej kaszy (użyłam komosy ryżowej, ale może być kasza pęczak, jęczmienna, kuskus, ryż a nawet drobny makaron)
• 200 g kurek
• 50 g tartego sera (użyłam parmezanu, ale może być grana padano lub inny dowolny ser nadający się do starcia)
• 2 kromki pieczywa tostowego (opcjonalnie)
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 ząbek czosnku
• sól i pieprz
• 2 łyżki orzeszków pinii





Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Pomidory przekroić w poprzek na połówki, łyżeczką usunąć nasiona wraz z sokiem z gniazd nasiennych (sok można wykorzystać do chłodnika - gazpacho). Połówki pomidorów oprószyć solą i pieprzem.
Do miski włożyć opłukane, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałeczki kurki, dodać ugotowaną kaszę oraz tarty ser (czubatą łyżkę zostawić do posypania po wierzchu). Dodać rozdrobniony miąższ z pieczywa tostowego (bez skórki), oliwę, natkę, drobno starty czosnek. Wszystko wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Połówki pomidorów ułożyć w naczyniu żaroodpornym, napełnić farszem (docisnąć i uklepać), posypać odłożonym serem i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut, następnie posypać orzeszkami pinii i zapiekać jeszcze przez 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation