Kuchnia

ciasta

Przepis na Muffiny z borówką amerykańską i kruszonką

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1/2 szklanki mleka (kefiru)
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1 szklanka borówek amerykańskich (lub innych owoców)


Kruszonka:

1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1/4 kostki masła (margaryny)
Jeśli macie ochotę możecie dodać odrobinę cynamonu lub kardamonu.


Przygotowanie:

Kruszonka:

Wszystkie składniki mieszamy razem, formujemy ciasto w kulkę, zawijamy w woreczek foliowy i wkładamy do zamrażarki na kilka minut.

Muffiny:

W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól.
W osobnym naczyniu łączymy olej, jajko i mleko. Następnie wlewamy do suchych składników w misce. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy szklankę borówek i delikatnie mieszamy.
Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami (napełniamy około 3/4 foremki)
Wyciągamy kruche ciasto z zamrażarki. Za pomocą tarki z grubymi oczkami ozdabiamy babeczki kruszonką.
Wkładamy muffiny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20-25min.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation