Kuchnia

kanapki

Domowe burgery - proste i szybkie w przygotowaniu

Przepis na bułki tutaj: http://stylowi.pl/13007087" rel="nofollow noopener noreferrer">http://stylowi.pl/13007087

W tym celu do mięsa dodaję łyżkę musztardy lub ketchupu, no i... suszone pomidory z zalewy, które nie tylko dodają smaku i aromatu, ale dzięki zalewie "zmiękczają" mięsko. Dodatkowo unikam panierek: po pierwsze za nimi nie przepadam (no chyba, że są to tarte orzechy lub migdały, bo bułka tarta czy mąka odpada w przedbiegach), a po drugie są całkiem zbędne - wystarczy porządna patelnia i odrobina dobrego oleju do smażenia, na przykład rzepakowego (a jeszcze lepiej, jeśli będzie to wersja z smakowa z ziołami - którą zresztą na blogu pojawi się za jakiś czas), i możemy się cieszyć naturalnie przygotowanymi kotletami spod hasła "wiem, co jem".


Oczywiście dodatki do burgerów są mocno opcjonalne i można z nimi do woli kombinować, ale nie ma to jak klasyka - sałata, pomidor, ser, cebulka, ogórek. PS Kto wymyślił, że do burgerów daje się tony surówek? ;)

Co prawda domowe burgery przygotowane na bazie świeżo wypieczonych bułek są the best (http://stylowi.pl/13007087" rel="nofollow noopener noreferrer">http://stylowi.pl/13007087), jednak wiadomo, że nie zawsze mamy wypiekanie czas. Bułki z ulubionej piekarni też jak najbardziej dadzą radę, a dzięki temu przygotowanie burgerów nie zajmie więcej niż 20 minut.



Składniki na kotlety:

500 g mięsa mielonego z indyka (lub wołowo-wieprzowego czy innego ulubionego)
pełna łyżeczka ketchupu
jajko
ok. 10 suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy, pokrojonych w kostkę
ok. 10 listków świeżej bazylii, drobno posiekanych
sól morska i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia



Mięso (gotowe mielone lub po zmieleniu w domu) wymieszać z suszonymi pomidorami, bazylią, solą morską oraz pieprzem. Następnie dodać jajko i raz jeszcze zagnieść całość.
Mięso można przygotować godzinę czy dwie wcześniej i wstawić je do lodówki, by smaki mocniej sobą przeszły, ale nie jest to konieczne.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety - jak widać u mnie są małe i duże, w zależności od rozmiaru bułek. Ponieważ mięso jest bez panierki, może lepić się do rąk, co jednak nie utrudnia formowania kotletów (wystarczy utworzyć kulę i spłaszczyć ją już na patelni).

Kotlety smażyć pod przykryciem, na małym ogniu, aż się zarumienią od spodu. Następnie je przewrócić i zarumienić z drugiej strony (już bez przykrycia).


Składniki na sos:

pełna łyżka śmietany
pełne łyżka ketchupu
pełna łyżeczka przecieru pomidorowego
płaska łyżeczka cukru pudru
pół płaskiej łyżeczki suszonego czosnku
sól, pieprz do smaku (np. cayenne)



Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Podobnie jak w przypadku mięsa, sos można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki, by się przegryzł.


Dodatki:

pomidory, pokrojone w plasterki
ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki
czerwona cebula, pokrojona w piórka
liście sałaty
plasterki żółtego sera


Przygotowanie burgerów:

Bułkę przekroić na pół i obie części od środka posmarować sosem.
Na spodzie od przepołowionej bułki układać kolejno: sałatę, pomidora, cebulę, ser, kotleta, ogórki, cebulę, opcjonalnie drugi kawałek sera, sałatę, górę bułki.

Burgery przed podaniem podgrzać w piekarniku/opiekaczu - w niezbyt wysokiej temperaturze (120-150 stopni) przez kilka minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation