Kuchnia

ciasta

Składniki:

1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
100g masła
łyżka cukru
szczypta soli
1 szklanka mąki
4 jajka
na nadzienie:

ok. 400-500ml śmietanki kremówki
3-4 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki waniliowego ekstraktu

Wykonanie:

Mleko, wodę, masło, cukier i sól podgrzewać aż masło się rozpuści. Kiedy zacznie wrzeć dodać mąkę energicznie mieszając drewnianą łyżką, tak aby nie zrobiły się grudki. Przestać mieszać kiedy masa zbije się w kulę i będzie odchodziła od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, odstawić na ok. 20 minut.

Po tym czasie masę zmiksować z jajkiem, dodając powoli jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując.

Ptysie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec około 20-25 minut. Ja piekłam 24 minuty, drugą partię 21 minut. Wyłączyć piekarnik, pozostawić ptysie do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku (jeszcze trochę podeschną w środku).

Po wystudzeniu poprzekrawać ciastka na połowy. Ubić śmietankę z cukrem i ekstraktem na sztywno, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziać ptysie. Posypać cukrem pudrem. Przechować w lodówce, choć najlepsze są na świeżo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation