Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz wpisać jakąś frazę do wyszukania
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto pychotka
Składniki ciasto : ( blaszka 28 cm x 34 cm )

3 szklanki mąki
200g miękkiego masła
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
300g dżemu porzeczkowego

Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder. Wrzuć pokrojone masło oraz wlej żółtka. Wyrób energicznie jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części. Rozwałkuj pierwszą część i ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj 1/2 części dżemu. Przygotuj bezę.

Składniki beza :

6 białek
1 1/2 szklanki cukru pudru
odrobinę soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
płatki migdałów do posypania

Odlej do miski 3 białka i wsyp sól. Ubij na sztywno. Odmierz połowę cukru pudru i wsyp partiami do ubitego białka nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i posyp składniki.

Na cisto z dżemem porzeczkowym ułóż bezę. Posyp płatkami migdałów. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudź.

Przygotuj drugą cześć z ciasta. Postępuj tak samo jak przy pierwszej części.

Składniki krem :

500 ml mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
200g miękkiego masła

Przygotowanie :

Odmierz szklankę mleka. Wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną i dodaj żółtka. Dokładnie połącz składniki. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej lekkim strumieniem pozostałe mleko z żółtkami i energicznie mieszaj aż całość zgęstnieje. Przykryj rondel folią spożywczą i pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puszysta masę. Dodaj partiami masę nie przerywając miksowania.

Gotowe placki posmaruj masą. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation