Kuchnia

SERNIKI I SERNICZKI

sama złodycz: Tęczowy sernik z ricottą

Spód:

250 g mąki
80 g cukru pudru
150 g masła
jajko
opakowanie cukru waniliowego
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa sernikowa:
500 g ricotty
250 g mascarpone
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
laska wanilii
+barwniki spożywcze

Wierzch:
400 ml śmietanki 36%
1/4 kostki masła
pół szklanki cukru pudru
galaretka truskawkowa
+posypka do dekoracji

Wszystkie składniki sypkie na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy, wyrównując palcami. Pieczemy 15 min pod obciążeniem (np. z fasoli lub brudnego hajsu), na kolejnych 15 pozbywając się go i rumieniąc ciasto.

Cukier ucieramy z jajkami, a gdy masa dobrze się połączy dodajemy stopniowo sery i mąkę, cały czas miksując. Mleko podgrzewamy w garnuszku z laską wanilii, którą po 10-15 minutach wyjmujemy i wyciągamy ze środka ziarenka. Razem z mlekiem dodajemy do masy serowej, chwilę mieszamy.

Ciasto dzielimy na 6 podobnej wielkości kubków - do każdego dodajemy barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, różowy, pomarańczowy i żółty. Co istotne, dodajemy ich naprawdę odrobinę, wystarczą 3 krople na końcu łyżeczki ze względu na fakt, że kolory podczas pieczenia stają się milion razy bardziej wyraziste i to, co początkowo pastelowe w końcowej fazie będzie dużo intensywniejsze. Gdy 6 porcji serowych jest już dokładnie wymieszanych wylewamy je po kolei na sam środek formy cienkim strumieniem na podobnej zasadzie jak w cieście zebra. Powinno nam wyjść coś takiego:
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation