Kuchnia

kuchnia

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Składniki (blacha 20x32, może być spokojnie mniejsza, ciasto wyjdzie wyższe):
500g mąki
2 jajka
3 żółtka
200g masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenie
2 szczypty soli
2 łyżki kaszy manny
700g śliwek węgierek
cynamon do smaku
masa budyniowa
2 budynie śmietankowe + 4 łyżki cukru + 3 szklanki mleka

Składniki na ciasto (poza manną i śliwkami) zagnieść.
Podzielić na dwie części (60% i 40%).
Schłodzić w lodówce.
Śliwki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki.
Dno blaski wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą częścią ciasta wylepić dni formy.
Posypać manną.
Gęsto poukładać śliwki.
Śliwki posypać cynamonem.
Ugotować budyń.
Gorącym budyniem zalać śliwki.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
Ciasto piec w 180C ok. 50 minut.
Wystudzić.
Włożyć na kilka godzin do lodówki by masa ładnie się ścięła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation