Kuchnia

kuchnia

Tort orzechowy z ajerkoniakiem

Składniki:
4 jajka
120g cukru
1 łyżka wody
100g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
100g mielonych orzechów laskowych
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem z likierem:
250g serka mascarpone
50g cukru
200ml ajerkoniaku
3,5 łyżeczki żelatyny
500ml śmietanki 30%

Dodatkowo:
8 łyżek brandy
300ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
100ml ajerkoniaku
50g orzechów laskowych
50g ciasteczek amarettini
orzechy laskowe w czekoladzie (niekoniecznie)

1. Jajka ubijać z cukrem i łyżką wody przez około 9 minut.

2. Obie mąki przesiać i wymieszać z mielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do jajecznej masy, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno bez boków, krawędź tortownicy zostaje czysta, aby biszkopt ładnie urósł) i piec w temperaturze 170oC przez około 40 minut ( na funkcji termoobieg 160oC).

3. Gdy ciasto ostygnie, przekroić je w poziomie na pół. Dolny biszkopt otoczyć czystą obręczą tortownicy.

4. Mascarpone utrzeć z cukrem i likierem jajecznym.

5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Dodać parę łyżek kremu z mascarpone i wymieszać, następnie taką rozmieszaną żelatynę wlać do reszty kremu, wymieszać. Odstawić na chwilę i gdy tylko masa zacznie tężeć, ubić śmietanę i połączyć ją z kremem.

6. Dolny biszkopt nasączyć 4 łyżkami brandy i rozsmarować połowę kremu, nakryć drugim biszkoptem, nasączyć go 4 łyżkami brandy i rozsmarować pozostały krem. Tort odstawić w zimne miejsce na 2 godziny.

7. Ubić 300ml śmietanki z cukrem pudrem. Zdjąć obręcz z ciasta i posmarować połową śmietanki wierzch i boki tortu. Resztą ubitej śmietany zrobić rozetki. Ciasto ozdobić posiekanymi orzechami i orzechami w czekoladzie. Środek polać ajerkoniakiem. Boki ozdobić pokruszonymi ciasteczkami. Tort przechowywać w chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation