Kuchnia

Ciasta

Składniki na pączki hiszpańskie (ok 20 sztuk)*:

200 g mąki pszennej
100 g masła
1 szklanka wody (250 ml)
szczypta soli
4 duże jajka

* Moje pączki były niewielkie, takie na 2 kęsy. Ciasto wyciskałam z rękawa cukierniczego o małej końcówce, otrzymałam ok. 40 pączków.

Wykonanie pączków hiszpańskich:

Z papieru do pieczenia wycinamy 20 kwadratów o boku 12 cm.
Do rękawa cukierniczego montujemy dużą końcówkę z ząbkami.

Mąkę przesiewamy aby ją napowietrzyć.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól. Składniki doprowadzamy do wrzenia.
Na gotującą wodę wsypujemy mąkę, dokładnie i energicznie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Ciasto ucieramy do momentu aż zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do przestudzenia.

Do schłodzonego ciasto kolejno wbijamy jaja i za pomocą miksera ucieramy do momentu aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy koła lub serduszka o średnicy ok 7 cm na wcześniej wycięte kwadraty.
Na rozgrzany olej ostrożnie wkładamy papierem do góry porcje ciasta.
Papier po chwili odkleja się od pączka i można bez problemu go usunąć.
Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Do odwracania bardzo pomocne będą dwa długie patyczki do szaszłyków.
Usmażone gniazdka osączamy na papierowym ręczniku.

Polewy do pączków:

Polewa z cukru pudru (lukier): ok. 60 g cukru pudru (przesianego) połączyć 1 łyżką soku z cytryny
Polewa czekoladowa: 50 g czekolady mlecznej posiekać na mniejsze kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 1 łyżkę śmietany lub mleka i wymieszać
Polewa korówkowa: 5-6 krówek posiekać na mniejsze kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 1 łyżkę śmietany lub mleka i wymieszać

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation