Kuchnia

Napitki

Lemoniada

Składniki:
cukier puder – 220g i 318g
woda – 235 ml oraz 1,4l
sok z cytryny – 580 ml
sok z żurawiny – 470 ml
cytryny lub grapefruit – 3 sztuki pokrojone w plasterki
lód w kostkach
jadalny brokat lub kolorowy cukier

Przygotowanie:
Zagotuj w garnku 235ml wody i wsyp 220g cukru. Cukier dodawaj stopniowo, cały czas mieszając. Następnie wstaw roztwór do lodówki.
Do schłodzonej bazy dodaj sok z cytryny, sok żurawinowy i drugą porcję (318g) cukru.
Druga porcję wody (1,4l) wlej do garnka i stopniowo dodawaj przygotowany syrop. Dokładnie mieszaj, żeby nie osiadł na dnie. Lemoniada jest prawie gotowa. Przelej ją do dzbanka i dodajemy kostki lodu i plasterki cytryny.

Ozdabianie
Jeśli masz ochotę, możesz ozdobić szklanki!
Przygotuj dwie miseczki. Do jednej nalej odrobinę wody (tyle by zwilżyć krawędź szklanki), a do drugiej wsyp cukier lub jadalny brokat. Najpierw zanurz szklankę w wodzie, następnie w cukrze.

westwing home and living
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation